1. maj 2024

Alt du skal vide om afspadsering

 

Afspadsering er at holde fri i de timer, som normalt havde været arbejdstimer for dig, men du i stedet lønnes for at holde fri. Det er grundet, at medarbejderen har overarbejdet – Det er en mulighed at få udbetalt lønnen i stedet ved overbetaling.

 

 

Afspadsering af overarbejde

 

Afspadsering af overarbejde vil afhænge af overenskomst og den enkelte aftale, der er blevet lavet alt efter ansættelsesvilkår. Både overenskomstdækkende og ikke-overenskomstdækkende medarbejdere er berettiget til afspadsering, hvis de har overarbejdet. Det er derfor relevant at have overblik over dine tidsregistrerede arbejdstimer.

 

 

Hvordan afregnes afspadsering?

 

De fleste overenskomster giver det der kaldes for et ’overtidstillæg’ på 50% for de første 3 timer, som deltidsansat, som du har arbejdet over. Efter de første 3 timer af overarbejde på din vagt, som er tidsregistreret, så vil det øges til 100% for overarbejde. Men det er ikke gældende for alle kontrakter og overenskomster, det er dit eget ansvar at finde ud af dine rettigheder, på din arbejdsplads.

For privatansatte på en privat overenskomst er reglerne anderledes, men følger stadig EU-lovgivning om afspadsering.

 

Du kan læse en kort beskrivelse over de væsentlige regler her.

 

 

Hvornår er man på overarbejde?

 

Det er overarbejde, hvis du arbejder mere end 37 timer om ugen som fuldtidsansat. Det vil sige, at du arbejder udover de normale timer, eller hvis du arbejder længere end aftalt og planlagt.

Hvis du arbejder som deltidsansat, er de ekstra timer du arbejder, op til 37 timer om ugen i gennemsnit set som overarbejde. Det får du tillæg for, alt efter din overenskomst.

 

Kan jeg sige nej til overarbejde?

 

Ja, det kan du godt, men det skal være med årsag. Hvis ikke du har en årsag, kan det blive en sag om arbejdsvægring og resultere i bortvisning. Hvis din årsag er ordentligt begrundet, kan du eksempelvis fortælle, at der skal gives bedre varsel en anden gang.

 

 

Hvornår kan man afspadsere overarbejde?

 

Det handler om ens overenskomst, og det er arbejdsgiveren, der bestemmer og kan påtvinge dig, hvornår du som medarbejder skal afspadsere, eller senest varsle det. Det afhænger af de arbejdsvilkår du hører under. Du som medarbejder skal varsles med mindst 80 timer, før afspadseringen skal afholdes. Det gælder også den anden vej rundt, hvis du skal afmelde afspadseringen. Der er undtagelser ved sygdom, hvilket bringer os videre til vores næste punkt.

 

 

Sygdom under afspadsering

 

Du kan flytte din afspadsering, hvis du rammes af sygdom inden afspadseringsperioden er begyndt. Hvis du derimod bliver syg under afspadsering, så har du som udgangspunkt ikke ret til at flytte dine afspadseringsperiode, medmindre andet er aftalt på skrift.

 

 

System til håndtering af selvvalgt og beordret overarbejde?

 

Alt efter overenskomst kan der skelnes mellem selvvalgt- og beordret overarbejde. Beordret overarbejde kan resultere i ekstra optjening og afspadsering, grundet overenskomster eller planlagte regler.
Men hvad er beordret overarbejde? Det er når arbejdsgiveren har pålagt en medarbejder at blive længere en aftalt, for at udføre opgaver m.m.

 

Vi er i stand til at håndtere reglerne for både den selvvalgte merarbejdemodel, eller beordret overarbejde, samt håndtering af overenskomst og aftaler alt efter kontrakt og lønninger. Kontakt os i dag og hør, hvordan vi kan hjælpe dig.

Lad os finde den rette løsning til dig

Det hele starter med at forstå dine behov – og dit mål. Vores team af specialister er klar til at lytte.

brandmark