Har du styr på forårets helligdage?
I 2025 falder flere helligdage på hverdage, end de har gjort de seneste tre år. Forårets mange helligdage er derfor en god anledning til at få styr på, hvad du har af rettigheder, og hvordan reglerne er for at holde fri med og uden løn. Bliv klogere på de vigtigste arbejdsregler i forbindelse med helligdage i foråret 2025, så du ved, hvad du kan forvente. Se hvordan Timegrip hjælper dig med at holde styr på helligdage.
Officielle fridage
I påsken og pinsen er helligdagene officielle fridage. Det gælder datoerne:
- Skærtorsdag: Torsdag d. 17. april
- Langfredag: Fredag d. 18. april
- Påskedag: Søndag d. 20. april
- 2. påskedag: Mandag d. 21. april
- Kristi Himmelfartsdag: Torsdag d. 29. maj
- Pinsedag: Søndag d. 8. juni
- 2. pinsedag: Mandag d. 9. juni
Som udgangspunkt har alle medarbejdere fri på disse helligdage, medmindre andet er angivet i medarbejderens kontrakt. Det er dog altid din overenskomst, der afgør, hvilke dage du har ret til fri eller tillæg ved arbejde. Via overenskomster er det også muligt at optjene søgnehelligdagsbetaling, hvis helligdagen falder på en hverdag, og du derfor har fri. Du får kun søgnehelligdagsbetaling, hvis du arbejder under en overenskomst.
Hvis din overenskomst ikke siger noget om, hvorvidt du har ret til løn eller tillæg på helligdage, kan det derimod fremgå af personalepolitikker, ansættelseskontrakt eller individuelle aftaler. Forhør dig altid hos din leder, hvis du er i tvivl.
Bemærk også, at enkelte dage er mulige overenskomstfridage, og at disse derfor ikke nævnes i de officielle fridage. De mulige overenskomstfridage er Arbejdernes internationale kampdag d. 1. maj og Grundlovsdag d. 5. juni.
Se, hvordan Timegrip overholder arbejdsregler og overenskomster her
Hvad er SH-betaling?
Din arbejdsgiver skal løbende lave en opsparing på medarbejderens SH-konto. Det er en procentdel af medarbejderens løn, der danner ramme for denne opsparing. Det beløb, en medarbejder har opsparet på sin SH-konto, skal bruges til at dække den manglende løn, medarbejderen har ret til på helligdage, hvor man skal holde fri.
Det fremgår af medarbejderens overenskomst, hvor meget der opspares samt, hvornår medarbejderen skal have SH-kontoen udbetalt.
Læs mere om, hvordan Timegrip håndterer lønoutput og rapportering her.
Arbejde på helligdage
Hvis du arbejder i for eksempel sundhedssektoren eller hotel- & restaurationsbranchen er du formentlig vant til at arbejde på helligdage. Ofte er du berettiget til et helligdagstillæg, når du arbejder på en helligdag, som det for eksempel gør sig gældende for hoteloverenskomsten. Er du under denne overenskomst, får du et tillæg på 100% af den oppebårne løn, og i nogle tilfælde 150%.
Hvis din arbejdsplads holder åbent på en helligdag, og det er en sædvanlig arbejdsdag for dig, forventes det, at du som medarbejder arbejder denne dag.
Effektiv vagtplanlægning med Timegrip
Sidder du som planlægger hos en arbejdsgiver, er det essentielt at planlægge arbejdstiden effektivt omkring helligdage for at sikre korrekt bemanding og overholdelse af arbejdstidsregler.
Nøjagtig tidsregistrering hjælper med at holde styr på dine medarbejderes arbejdstimer, især når de arbejder på helligdage, hvor der kan gælde særlige løn- og arbejdstidsbestemmelser.
Timegrip tilbyder løsninger, der gør vagtplanlægning og tidsregistrering nemmere. Med Timegrips tidsregistreringssystem kan du håndtere vagtplaner og skiftende arbejdstider trygt og sikkert samt overholde gældende lovgivning og overenskomster. Platformen giver dig advarsler i tilfælde af brud på arbejdsregler, aftaler og overenskomster, hvilket sikrer, at din virksomhed er compliant.
Ved at benytte Timegrips softwareløsninger i din virksomhed, får du et samlet overblik over dine medarbejderes arbejdstid, fravær og vagtplaner, hvilket gør det lettere at planlægge omkring helligdage og sikre korrekt løn og overholdelse af overenskomster.
Kontakt Timegrip i dag for mere information om, hvordan vi kan hjælpe dig med at optimere vagtplanlægning og holde styr på overenskomster.
